måndag 24 december 2012

Ingefärspäron

Efter goda päronhöstar när man var liten brukade mormor
koka in päron vilka sedan åts av mig med stor aptit.
Började själv att koka in päron efter Morbergs recept för
nåt år sedan och det är en efterrätt som verkar gå hem överallt
varje gång.
Hade lite jultrevlig middag med hela familjen i lördags så jag
serverade detta som  efterrätt.



 

 
Ingredienser
Lagen
6-8 st fasta päron
2 dl strösocker/ halvliter vatten
1 kanelstång
1 vaniljstång
1 bit färsk (ca 2cm) ingefära skuren i bitar
1 citron

1. Koka upp vatten i en kastrull och tillsätt sockret och vaniljstången som delats, koka i fem minuter.
2. Lägg i skivor från  citronen, bitarna från ingefäran och kanelstången. 
3. Skala päronen men låt skaftet vara kvar
4. Ställ päronen i kastrullen, sjud under lock tills päronen känns ungefär som när potatis är klar.
    lagen ska täcka päronen. ca 20min.
 
Vispa grädde smaksätt med punch.
 
Ät å njut en efterrätt värdig en kung!



 

lördag 22 december 2012

Modern trofe!?

Får man göra så här? dottern påstod att det är "inne" att ha ett
Vitmålat horn på väggen, så jag måste ju testa...
 
 

 
Gav bort det som en tidig julklapp igår och hon verkade nöjd iaf!
Så nu blir det transport till lägenheten i Sthlm för denna lötälg
som jag fällde ute i Tönnångersjön -94.
 

torsdag 13 december 2012

Hornmontage

Rolfs niotaggare är monterad och klar för leverans.
Nya hornkokarn fungerade kalas, blekt med väteperoxid
utblandat med krita. sköld av mörkbetsad furu och
träfärgad effektrand.

tisdag 11 december 2012

Knivslöjd igen

Morbrodern ska ju till att fylla sextio så jag donade ihop en kniv igen.


Handgjort rostfritt blad, skaft i tvärsågad mausurbjörk mörkbetsat i två steg.
Älghorn och polerad aluminium. Slida av rårandsläder med lite pauting på.

 

 
Är riktigt skoj bara man tar sig tiden att slöjda.